דמי לידה, נק' זיכוי ותכנוני מס - כל מה שצריך לדעת על לידה בסוף השנה!

עומר קליר

עומר קליר

רואה חשבון

אוריה וייס

אוריה וייס

רואה חשבון

אם את שכירה והלידה המיוחלת עומדת להתרחש ברבעון האחרון של השנה כדאי לך להכיר את האפשרויות הבאות שיכולות להיות שוות לא מעט כסף. באופן כללי דמי הלידה שאישה זכאית לקבל (בכפוף לתקופת אכשרה) הינם שווי ערך להכנסה של 3.5 חודשי עבודה החייבים במס שולי רגיל (כמו משכורת) אשר מתקבלים בתשלום אחד בסמוך ללידה ויכולים לא פעם לגרום לתאונת מס.

ראשית צריך לדעת כי מס ההכנסה מחשב את חבות המס בגין אותם דמי לידה על בסיס מזומן, כלומר בשנה שבה התקבל הכסף. כתוצאה מכך ליולדת שילדה בתחילת נובמבר, וקיבלה את דמי הלידה כמה ימים לאחר מכן, יש הכנסה של 13.5 חודשים בשנה אחת (10 חודשים מטעם העבודה, ועוד 3.5 חודשים מטעם הביטוח הלאומי). יחד עם זאת כדאי לדעת שלרוב ביטוח לאומי מנכה פחות מס מדמי הלידה ממה שהיה צריך. כלומר במקרה בו יולדת ילדה ברבעון האחרון של השנה וקיבלה באותה שנה את דמי הלידה, וחוץ מזה לא נעשה דבר מול רשויות המס, סביר להניח שהיא נשארת עם יותר כסף ביד מאשר מה שמגיע לה 🙂

אז מהן הבעיות שיכולות להיווצר –
כל לידת תינוק מזכה את האם ב-1.5 נקודות זיכוי, השוות כמעט 4,000 ש"ח. במצב אידיאלי העובדת אמורה לקבל את ההטבה הנ"ל במשכורתה האחרונה לפני יציאתה לחל"ד. אולם ברוב המקרים ההטבה הנ"ל מתפספסת, שכן על מנת לקבל את ההטבה נדרשת העובדת למלא טופס 101 חדש עם פרטי התינוק ממש בסמוך ללידה ולהעבירו לחשבת השכר על מנת שמערכת השכר תעודכן בתוספת 1.5 נק' זיכוי (בחלק מהמקומות יסתפקו בצילום תעודת הלידה).

כמו כן, יתכן וקיימות הטבות מס שלא נוצלו וניתן יהיה לקבלן רק באמצעות הגשת בקשה להחזר מס (תרומות, ביטוח חיים, ני"ע ועוד). בכל אחד מהמקרים הנ"ל, יתכן והגשת בקשה להחזר מס לא תמלא את יעודה, שכן יחד עם ההטבות שמגיעות, יערך גם חישוב מס מלא שיגלה כי היולדת קיבלה 13.5 משכורות במהלך השנה ועל כן תיווצר חבות למס הכנסה.

כמו כן, אם הלידה קרתה בתחילת/אמצע שנה ההטבה תינתן בעת חזרת העובדת לעבודה. אולם, אם הלידה הינה לקראת סוף השנה והעובדת כנראה לא תחזור לעבודה באותה שנת מס, ההטבה ככל הנראה תתפספס לגמרי בשנה זו, והיא תינתן רק דרך הגשת בקשה להחזר מס.

אוקי, הבנתי. אז מה אפשר לעשות ??
אפשרות ראשונה –
להגיש טופס 101 כאמור בסמוך ללידה ולבקש מחשבת השכר לשקלל זאת במשכורת האחרונה וכך לקבל את הטבת המס כמעט על כל השנה. למה כמעט? נניח והלידה התרחשה בתאריך 29/10, על פי החוק הטבת המס תינתן רק על 10 חודשים משום שלאותה יולדת יצאו במהלך השנה רק 10 תלושי שכר (בגין חודשי 11+12 לא יצאו תלושים ולכן לא ניתן לקבל את ההטבה בגינם).
על מנת לקבל את מלוא ההטבה, כלומר על 12 חודשים מלאים, תאלצו להגיש בקשה להחזר מס אבל אז תהיה לנו בעיה עם דמי הלידה כאמור לעיל.

אפשרות שנייה –
דחיה של הגשת הבקשה לדמי לידה כך שהם יתקבלו בשנה העוקבת. במקרה זה, ההכנסה הכוללת של העובדת באותה שנת מס תהיה של 10 חודשים מתוך 12, מה שכבר מזכה בהטבת מס (שכן המס מחושב בצורה שנתית תחת הנחת עבודה של 12 חודשי עבודה מלאים). במקרה זה אפילו אם ניתנה הטבת המס במשכורת בגין הפעוט, כדאי יהיה להגיש בקשה להחזר מס וכך ליהנות מהחזר המס כאמור לעיל.

חשוב לשים לב כי במקרים בהם מקום העבודה מגיש את הבקשה (התביעה) לדמי לידה עבור העובדת, יש לבקש באופן אקטיבי מהגורם הרלוונטי בחברה (חשבת שכר) לדחות את הגשת הבקשה.

כבר ילדת וקיבלת את דמי הלידה בשנת הלידה, איך אפשר למזער נזקים?
קיימת אפשרות לדחות נקודה אחת מתוך 1.5 בגין הפעוט לשנת המס הבאה. כמו שציינו, במידה ולא קיבלת את נקודות הזיכוי – הדרך היחידה לקבלם היא דרך הגשת בקשה להחזר מס. הבעיה היא שככל הנראה הטבת המס תהיה נמוכה מחבות המס שתיווצר עקב דמי הלידה (אמרנו שביטוח לאומי מנכה פחות) ולכן אין היגיון להגיש בקשה להחזר – כי אין החזר. ולכן, במידה ולא מגישים בקשה להחזר מס מהסיבות שנמנו לעיל ועל מנת להציל משהו מנק' הזיכוי של שנת הלידה אפשר לדחות נקודה מתוך 1.5 לשנה העוקבת. ואז רק חצי נקודה בעצם יורדת לטמיון.

אפשרות נוספת שלאחרונה מתחילה לקבל ביטוי – היא פניה אקטיבית למס הכנסה בבקשה לפריסת דמי הלידה. בשנים האחרונות רשות המסים מכירה באפשרות לפריסת דמי הלידה בין שנות המס הרלוונטיות ובכך להגיע למס אמת. בדוגמא שלנו למעשה 2 חודשים מתוך 3.5 יזקפו לשנת הלידה (כאמור בהנחה של לידה בתחילת נובמבר) ו-1.5 חודשים יזקפו לשנת המס הבאה.


בשורה התחתונה

דחייה של דמי הלידה לרוב הינה האפשרות העדיפה ביותר שכן היא תיצור בוודאות זכאות להחזר מס בשנת הלידה. בשנה שלאחר מכן יתכן גם כן החזר מס אך זה תלוי בהארכת חופשת הלידה.

אם יש לך שאלות מוזמן להגיב מטה 👇

אם אתם אנשי כספים ואתם רוצים להרחיב את הידע שלכם בתחום החזרי המס ומיסוי היחיד מוזמנים להיכנס לדף הקורס – החזרי מס לשכירים >>>

ובינתיים שיהיה במזל טוב 🙂

 
 
 

רוצה לדבר איתנו על כל מה שיהיה בקורס ?

כל הזכויות שמורות ל-FinBiz ©