ה-CFO's החדשים!

עומר קליר

עומר קליר

רואה חשבון

אם שוטטתם קצת בקבוצות הפייסבוק השונות הקשורות למקצוע ראיית החשבון, בטח יצא לכם לראות מאות, אם לא אלפי, פוסטים ושרשורים ממורמרים מפה עד הודעה חדשה, עם המלצות כמו לברוח מהמקצוע, לעשות הסבה או לא לסיים לימודים – אם דובר על סטודנטים. התלונות בדרך כלל סבות סביב הלימודים המוכוונים בחינות מועצה, הפערים גדולים בין תכני האקדמיה לפרקטיקה, הקושי במציאת התמחות והשכר הנמוך במהלכה. אבל מסתבר שזה לא נגמר שם וקיים קושי נוסף גם בהמשך הדרך במציאת עבודה לאחר התמחות ולאחר מכן… בקיצור לא דבש 🙂
בכנות, יש אמת בדברים אבל אני דווקא רוצה להסתכל על חצי הכוס המלאה! [פסימיות לא טובה לעור הפנים :)]

בשנים האחרונות ניתן לראות המון רואי חשבון צעירים עם הטייטל המפוצץ CFO. כמו איזה טרנד שבו מחלקים את הטייטל לכל אחד. פעם CFO היה שמור רק לאנשי כספים בתפקידים בכירים בחברות מובילות. אני מתכוון לכך ש-CFO בדרך כלל היה מתיישב עם השדרה הניהולית הבכירה, אסטרטגיה, השקעות, מימון קבלת החלטות ועוד.

אז מאיפה זה הגיע?

עם ה-HYPE סביב ההייטק וחברות הסטארטאפ הישראליות גדל באופן ישיר הביקוש לרואי חשבון ואנשי כספים. ביחס ישיר לגידול במחלקות הכספים בחברות ההייטק, חל גידול מהותי באשכולות ביקורת הייטק ב- BIG4 ובנוסף נוצרו המון חברות בתחומי החשבות וניהול הכספים במיקור חוץ. כפועל יוצא, נוצרו תפקידים ודרגות נוספים בתחום הכספים כגון –

  • Vp finance
  • Director of finance
  • Head of finance
  • Corporate controller
  • Subsidiary controller
  • Fp&a
  • ועוד

במה מדובר?

חברות הייטק או יותר נכון חברות סטארטאפ בתחילת דרכן, לרוב, אינם צריכות איש כספים פנימי ונעזרות בד"כ בחברות מיקור חוץ בתחום הכספים. יחד עם זאת, יש חברות שכבר מ-Day One מגייסות מנהל כספים שיהיה אחראי על כל ההיבטים הכספיים. השיקול תלוי באופי החברה, בתחום הפעילות שלה ובקצב גדילתה.

בתחילת הדרך של אותן חברות ההיבטים והסוגיות החשבונאיות לא גדולים כמו בחברות גדולות יותר ולכן התפקיד עוסק יותר בבניית תשתית פיננסית יציבה כגון בניית תשתית להנהלת חשבונות והדיווחים לרשויות, מעקב גבייה ותשלומים, בניית תקציב ובקרה, אוטומציה של תהליכים, אינטגרציה בין מערכות, בקרות שכר, מודלים שונים ונושאים תפעוליים כמו התנהלות מול בנקים, שכ"ד ועוד.

רגע, זה קצת שונה מה-CFO הקלאסי לא?

נכון, זה באמת שונה, שכן CFO בחברה ותיקה, עם מאות עובדים, ציבורית או פרטית, שונה מתפקיד CFO בסטארטאפ קטן בתחום התוכנה עם 10-20 עובדים. נוסיף ונאמר שגם אם מדובר באותו תחום, למשל תוכנה, גודל החברה ישפיע על היקף התפקיד – למשל, CFO של סטארטאפ מבטיח עם 200 עובדים שגייס כבר 70 מיליון דולר ופועל בכמה מדינות יהיה שונה מתפקיד CFO בסטארטאפ קטן יותר.

ניתן לראות בלא מעט מקרים  כי ה-CFO משמש כפונקציית כספים היחידה בחברה, שזה אומר שבפועל הוא משמש גם כחשב ומעורב לא מעט בנושאי הנהלת חשבונות ושכר. כמובן שככל שהחברה גדלה התפקיד ילך וישתנה, מחלקת הכספים תגדל, יגויסו חשבים, מנהלות חשבונות וכד'.

אז למה באמת צריך CFO בשלב כ"כ מוקדם?

ראשית נציין כי בחברות בתחומים מסורתיים כמו נדל"ן, קמעונאות ועוד, מחלקת הכספים לרוב גדלה הפוך – קודם מנהלת חשבונות, ועם גידול בפעילות יגוייס חשב שכנראה יהפוך ל-CFO וכן הלאה.
בחברות סטארטאפ עם פוטנציאל ל-Scale מהיר (גדילה), איש כספים בכיר, הרבה יותר נחוץ כבר משלבים מוקדמים יותר.

קחו לדוגמא, חברת תוכנה בתחום ה-ADTECH שמתחילת הפעילות ישנן המון טרנזקציות עם לקוחות מכל העולם. איש הכספים ידרש לבנות תשתית לרישום ובקרה על העסקאות, בניית מערך גבייה, חיבור בין מערכות תפעוליות למערכות הכספים, ניתוחי KPI's ועוד.

דוגמא נוספת ונפוצה היא כאשר החברה רוצה להתרחב למדינות נוספות כמו השוק האמריקאי, אירופאי או אסייתי מה שמאוד נפוץ בחברות סטארטאפ שבד"כ מכוונות לשוק הגלובלי. איש הכספים ידרש להיות מעורב או לנהל את התהליך לצורך בניית תשתית נכונה, כגון טיפול בפתיחת חשבון בנק זר, גיוס עובדים או ספקי מיקור חוץ של הנהלת חשבונות ושכר, הקמת הישות אם צריך, בניית מערך בקרה ודיווחים שוטפים, ליווי מחירי העברה ועוד.

עוד פרמטר מעניין שכדאי לציין הוא שחברות אלה לרוב אינן רווחיות למשך השנים הראשונות ולכן כל שקל חשוב. איש הכספים אמון בד"כ על בניית התקציב וניהול המזומנים, ביצוע בקרות, בחינת שריפת המזומנים והערכות לסבבי גיוס הבאים. כל זה אמור לאפשר לחברה לרוץ קדימה עם פיתוח המוצר.

 

אז כמו שניתן לראות תפקיד ה-CFO בחברות סטארטאפ הינו מאתגר, מצריך חשיבה יצירתית ויכולת למצוא פתרונות בזמן אמת תוך כדי סביבת עבודה מהירה וצומחת שתאפשר לו לבנות תשתית פיננסית יציבה ויעילה המותאמת לחברה.

ביחס ישיר לציפיות מאיש הכספים, השכר בתפקידים אלו יכול לנוע בין 20,000 ש"ח עד סדרי גודל של 35,000  ש"ח (+ אופציות) אשר תלוי בותק, גודל החברה, גובה גיוס וכד'. בתעשייה זו השכר בתפקידי הכספים בד"כ גבוה  מתחומים אחרים בעלי ותק זהה.


אז אם אתם נמצאים בנקודה שהעתיד לא נראה ורוד, או בדיוק אופפת אתכם עננת מרמור, תדעו שיש אלטרנטיבות ואפילו מעולות. ולא, לא צריך לחכות עד גיל 50 כדי להגיע למשכורות גבוהות או טייטלים מכובדים. אל תחכו למזל, היו אקטיבים וחפשו את הדרך לשם.

אהבתם את המאמר? שתפו עם חברים 🙂

שתפו בפייסבוק
שתפו בלינקדאין
שלחו במייל
שלחו בוואטסאפ

כל הזכויות שמורות ל-FinBiz Academy ©